mellan vakna & somna

Juligt

Kategori:

Äntligen är det advent, första ljuset är tänt och stjärnorna lyser fint i fönstren. Det är verkligen efterlängtat att få pynta och fixa, precis som varje år. :)

Idag har vi även klarat av den årliga julkortsfotograferingen. Det gick himla bra, och det blir nog faktiskt till och med lite svårt att välja. Lillebror fick dock inte sitta i storasysters knä, lite bredvid gick bra men inte för nära
 ;)
Svängigt

Kategori:

Vilken svängig vecka det blev på något vis. I måndags stannade vi hemma från förskolan. Orden "fall av maginfluensa" är minst sagt avskräckande. Då känns det väldigt lyxigt att kunna välja att inte gå dit. Istället hängde vi på stan en lång stund. Shoppade julkläder till Agnes och konstaterade att det är svårare att shoppa finkläder med lite färg i till små gossar. Hittade hur många fina klänningar som helst, men jag var inte så sugen på klänning till lilleman.. 

I tisdags körde vi lek-och-fikadejt med familjen T. Agnes var dock på sitt absolut sämsta humör på grund av hård mage, så hon var mest ledsen, arg och trött. Det är då det är extra skönt att umgås med någon med barn i samma ålder och med samma humörsvängningar ;). Eftermiddagen var ett enda långt kaos kändes det som. Båda barnen var lite extra ledsna och gnälliga, Agnes på grund av magen (och då också på grund av att hon inte vill äta) och Viggo på grund av förkylning och lite för att han inte vet bättre ;). Var nära ett bryt jag också där ett tag, men jag tog mig samman till slut.

Igår var en tusen gånger bättre dag. Agnes var bra i magen igen och på ett alldeles strålande humör hela dagen. Inte ett enda utbrott faktiskt, det hör inte riktigt till vanligheterna nuförtiden. Vi shoppade lite nytt adventspynt och hittade till slut också julkläder till lillebror. Alla nöjda. :)

En stor liten tjej

Kategori:

Igår var det även dags för 2,5-årskontroll för Agnes. Hon har ju, till skillnad från sin bror, varit liten och nätt redan från starten och har fortsatt på den banan. 11,3 kg och 87 cm är ju inga jättesiffror, men eftersom vår bvc-sköterska följt henne hela vägen så vet hon ju hur pluttig hon var. Dock dippar vikten något och i kombination med hennes magproblem så gör det att man vill ha lite extra koll. Helt ok för mig.

Det gjordes även lite språktester för att se hur hennes tal är. Hon är ju en ordsamlare och ingen babblare direkt, men det såg ändå helt okej ut. De kollar det en extra gång när hon är tre och passar då också på att kolla om hon kan hoppa och sparka boll (vilket jag ju vet att hon redan fixar galant).

Det är ju lite svårt med såna här tester. Minns blyga lilla tjej visar ju inte riktigt sitt vanliga bubbliga jag. Men det gick ändå över förväntan får jag säga, och skönt att de har lite koll nu så att lilla spetan växer som hon ska. 

Då (2 månader gammal) och nu:


Skillnad

Kategori:

Sitter och läser lite bakåt i bloggen och konstaterar att jag var ju väldigt mycket bättre på att skriva om Agnes när hon var bebis. Men det har ju sin förklaring, herregud vissa dagar är jag ju nöjd om jag själv hinner äta något och borsta håret är ibland värsta lyxen. ;)

Men lille Viggo då. Han är nu strax över sex veckor. Vägde in på fina 6230 gram igår och är alltså allt annat än liten. :) Han är oftast en glad och nöjd gosse, ja så länge som han är mätt i alla fall. Hungersnöden slår ofta till med en hejdundrandes fart och då gäller det att fixa fram mat foooort, om man inte vill bli döv och få ett nervsammanbrott. ;) 

Han sover allra bäst i bilen och kan ofta fortsätta sova länge i babyskyddet när man tar med det in. Så de dagar när vi lämnar storasyster på förskolan är lyxiga lugna kaffedrickardagar för mamman. Annars är han lite halvsvår att söva på andra sätt på dagarna, vill hellre sova nära nära än på egen hand. Han är å andra sidan mer nöjd i vaken form längre stunder nu och ligger gärna i sitt gym och snackar med figurerna. Väldigt gulligt. 

Storasyster är väldigt spännande att titta på och han är av den sällskapliga sorten som gärna vill vara med och se vad vi gör. Han har som sagt, precis som sin syster, en hel massa humör som han gärna delar med sig av. Allra helst på kvällarna... Han är ju minst sagt matglad och skulle nog gärna äta hela tiden om han bara fick. Blir spännande att se om det håller i sig. Han äter dock bara en gång på natten, och det målet börjar mer och mer skjutas framåt mot tidiga morgonen. Inte alls fel. :)

Frukostlugn

Kategori:

Min böna är lämnad på Stubben och jag får en lugn stund med en kopp kaffe innan lillebror vaknar. Välbehövligt. Han gillar ju att åka bil den där lille och sover nästan som bäst i sitt babyskydd, så han brukar få sitta kvar i det och sova en stund. Tror att alla är nöjda med det upplägget. :)

Annars är han lite svårsövd på dagarna. Ja, om han inte får sova på mig förstås. Men just dagtid är det ju ganska skönt att kunna få lite gjort, eller kunna leka med storasyster och så där. Men å andra sidan sover han ju bra på nätterna och ska jag välja något, så väljer jag det. I natt har vi faktiskt inte ens varit uppe. Jag och Viggo gick och la oss strax efter elva och sen började han inte grymta förrän strax innan halv sex. Dock mutade jag med nappen en stund till och så vips var klockan nästan humana 05.50. ;) Det här med vad som är morgon och vad som är natt kan ju diskuteras förstås... :)

I eftermiddag väntar viktkontroll igen för lillebror. Och det är en helt annan känsla att åka och väga ett barn som man vet äter som en häst, jämfört med ångesten inför vägningarna när Agnes var bebis. Annars är det faktiskt Agnes som är huvudpersonen vid dagens bvc-besök. 2,5-årskontroll står på schemat, mycket spännande! :)

I övrigt så inledde vi veckan med strömavbrott overkligt nog. Vädret var av det vindstilla slaget, men ändå var det strömlöst från eftermiddagen och en bit in på natten. Vi höll oss mest på vift och med det lilla elverket igång sen gick det ingen nöd på oss. Hade jag däremot behövt värma ersättning på kaminen till skogens akuthungrigaste gosse hade jag nog strukit med.. ;)

Innan strömavbrottet hade vi en jättehärlig söndag vid sjön. Nästan lite vårkänslor, känns inte helt okej. Helst inte när Agnes läääängtar efter fö (snö) och att åka pulka med lillebror. Nåväl, förr eller senare blir det väl vinter också.

Förresten, någon som har tips på en vagnmodell med stor liggdel? ;) Som synes på bilden lite längre ner är den nuvarande vagnen alldeles snart urväxt..

 Äventyr

Kategori:

Varje dag är ett äventyr. Det har aldrig stämt så bra som nu. Vissa dagar flyter allt på och är hur härligt som helst. Andra dagar kombineras skrikfest med bråk om minsta strumpa. Men, jag älskar mitt eget äventyr. Allt det roliga och bra väger ju upp för det där andra. Det gäller bara att fokusera på rätt saker. Och se till så att samtliga inblandade håller sig hyfsat mätta och pigga. Det är i hunger och trötthet som de stora utbrotten kommer och även då som tålamodet är liiite för kort för förhandling. :)

Just nu väntar jag på att lillebror ska bli hungrig. Men det verkar dröja, så jag kanske skulle passa på att stänga ögonen, all sömn räknas ju. ;) 

Våra senaste dagar i bilder där vi hunnit med fika på stan, mys, bakning och lite annat.

Fort

Kategori:

Tiden går så fort.
Helgen gick fort.
Lillebror blev en månad i torsdags, snacka om att den månaden gick fort.

Måste betyda att jag har himla roligt. ;)

Försöker idag ta tag lite i planeringen av lillemans dop. Men just idag skulle visst min solstråle inte alls sova bort förmiddagen, så jag är även underhållare med skallra och nappisättare. Det som vanligtvis är storasysterns bästa gren. :)

I helgen har vi hunnit med att bara vara, vara lite strömlösa, fira mamma och fira fars dag. Agnes och Viggo hade valt ut ett par handskar till sin fina pappa. Han fick också det lyxigaste av allt - sömn på ovanvåningen och en liten sovmorgon ;)

I veckan väntar lite fix på föräldrakooperativet, höftscanning för lillebror och förhoppningsvis lite vidare planering och pyssel både inför dop och advent. :)Mamma!

Kategori:

Min mamma tycker det uppdateras för dåligt här. Jag kan ju bara hålla med, men min son är inte alltid en fena på att sova någon annanstans än på mig, och en hands bloggande är alltid en utmaning ;)

Nåväl. Just nu ligger han i soffan och sover så jag passar på. Har för andra gången lyckats natta storasyster och hålla lillebror nöjd på egen hand ikväll. Känner mig som en superhjälte varje gång det lyckas. :) 

Idag har vi återvänt till lite rutiner igen efter en månads hemmaliv. Agnes har varit på Stubben i några timmar och lekt. Jag var lite orolig för hur lämningen skulle gå, men bönan var bara skuttigt pepp på att leka med kompisarna igen så det gick hur bra som helst. Lillebror somnade i bilen och fortsatte sova gott i sitt babyskydd (Japp, där sover han bäst) en låååång stund. Så jag åt frukost i lugn och ro och passade sedan på att vila. Välbehövligt. 

Helgen försvann i ett nafs med ett besök på Torsås marknad i fredags, pumpafix på fredagskvällen, rolig halloweenfest i lördags och en extremt lugn söndag. Agnes mage bråkade hela söndagen och då brukar det inte bli så mycket annat gjort än att försöka få i henne någon bra mat, massera magen och peppa henne att slappna av. Till slut blev det leverans i blöjan och min vanliga energifulla tjej återvände. :)